Go Back   Blazer Forum - Chevy Blazer Forums > Mechanical & Maintenance > General Tech Help > 2nd Gen S-series (1995-2005) Tech
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Blazer Forum!
Welcome to Blazer Forum,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join Blazer Forum today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-14-2012, 09:46 PM
Lanny's Avatar
New Member
1995 Chevrolet Blazer
 
Join Date: May 2012
Location: New Jersey
Posts: 95
Lanny is on a distinguished road
Ben Landgraf
Default 95 4.3l vortec will not start!!!!

Ok, Im sorry for the crudity but its been a long and disappointing day and Im out of ideas.


Symptoms prior to failure:
Weak idle
stuttering idle
lack of power
heavy missing and sputtering during rapid acceleration

parts replace post failure;
fuel pump
fuel filter
fuel pressure regulator
plugs
wires
cap
rotor
ignition coil


I was unable to confirm spark after replacing the coil. I was however able to confirm fuel passage.

Currently it will crank and crank with no fire what so ever.

I believe it does have a vacuum leak however I have not isolated it, cruise control does not maintain speed, however by pressing, set/accel the truck will accelerate. also it sounds like the cluster for the vent selection dial has a small leak in it.

Any insight of suggestions would be awesome.


Thanks in advance yall,
~Ben

Last edited by Lanny; 05-15-2012 at 07:28 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-14-2012, 10:19 PM
BF Veteran
1999 Oldsmobile Bravada
 
Join Date: May 2011
Location: SW Central OH
Posts: 2,252
pettyfog is a jewel in the roughpettyfog is a jewel in the roughpettyfog is a jewel in the rough
Default

First, I suggest you click edit and remove your phone #. NOT a good idea to post them.
Too bad you waited till you were in a deep pit to post on here, troubleshooting these things requires a plan and method.
Is the Check Engine / SES light on? Have you checked for codes?

First, you need to verify a strong blue spark, Yellow wont do. Use any clean plug gapped between 035 and 045. connect plug to coil output wire.
If strong blue, run FP pressure and leakdown test:
http://blazerforum.com/forum/tech-ar...agnosis-23038/

If no spark, check for voltage at coil, key on. If oyu have a tach, does it bounce on crank?
__________________
Taking a long hiatus; totally unrelated blather at....

99 Bravadiva - She's SUCH a Good Girl.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-15-2012, 06:54 AM
Lanny's Avatar
New Member
1995 Chevrolet Blazer
 
Join Date: May 2012
Location: New Jersey
Posts: 95
Lanny is on a distinguished road
Ben Landgraf
Default

CEL is not on, but in the past few weeks it has come on and shut off, since I dont have a scanner I have to go to the parts store to use theirs but by the time I get to the store it has shut itself off.
Tach does not bounce during crank, it will rise to about 400 steady until fire where it will resume a normal status or now will simply drop when I stop cranking.
I was fortunate enough to break down at work so the truck is not in my driveway, will have to confirm spark when I can get a ride back a little later today.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-15-2012, 07:31 AM
Lanny's Avatar
New Member
1995 Chevrolet Blazer
 
Join Date: May 2012
Location: New Jersey
Posts: 95
Lanny is on a distinguished road
Ben Landgraf
Default

Where do I go if there isnt voltage at the coil?
Also, This happened both when I replaced the fuel pressure regulator, and when I double checked my work yesterday. the engine wont turn over after having opened the intake manifold, I had to manually turn the crank a few full revolutions in order for the starter to be able to crank.

Last edited by Lanny; 05-15-2012 at 07:41 AM.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-15-2012, 01:23 PM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Tucson, Arizona
Posts: 807
LannyL81 is an unknown quantity at this point
Default

Does the engine turn-over at all now when you turn the ignition key to START?

If not, then check the battery terminals and the connections to the starter for the + side and also check the - side to frame/block.

Quick way to test for voltage at the coil is to have the coil lead pulled out of the distributor cap and tape the lead so that the exposed end is about 1/2" from the block. This will check for spark. If none, then need to see if there is 12 volts going into the coil. Have to remove the connectors and probe with voltmeter.

I assume the engine was running prior to replacing the fuel pressure regulator??

Oh and nice name....not one I see very often.
__________________
LannyL81
2002 4dr 4wd S10 Blazer
Reply With Quote
  #6  
Old 05-15-2012, 02:08 PM
Lanny's Avatar
New Member
1995 Chevrolet Blazer
 
Join Date: May 2012
Location: New Jersey
Posts: 95
Lanny is on a distinguished road
Ben Landgraf
Default

Quote:
Originally Posted by LannyL81 View Post
Does the engine turn-over at all now when you turn the ignition key to START?

Right now yes, but like I said had to manually turn the crank after having closed the intake manifold.


Quote:
Originally Posted by LannyL81 View Post
I assume the engine was running prior to replacing the fuel pressure regulator?
Yes, the fpr was replaced because it started dumping fuel, obviously running terribly. post replacement it ran great, the following day (yesterday) the truck died.

Quote:
Originally Posted by LannyL81 View Post
Oh and nice name....not one I see very often.
Yea, lol, I was thinking the same thing
Reply With Quote
  #7  
Old 05-17-2012, 10:35 AM
Lanny's Avatar
New Member
1995 Chevrolet Blazer
 
Join Date: May 2012
Location: New Jersey
Posts: 95
Lanny is on a distinguished road
Ben Landgraf
Default

Ok update, I finally got back to the truck yesterday, put the key in and it started, ran beautifully all day, as if it had fixed itself. At the end of the day, after multiple starts and stops, I go to start it and nothing. I confirmed good blue spark. My attention goes right back to the fuel pump as there was no pressure at the shraeder valve. This morning, I picked up a bosch pump, install it, crank nothing. Still no pressure at the shraeder. If I dump fuel in to the throttle body, it will start and run but only long enough to burn what I dumped in. Obviously there is a fuel pressure issue. But where?!?!?!
Reply With Quote
  #8  
Old 05-17-2012, 12:27 PM
Junior Member
 
Join Date: Feb 2007
Location:
Posts: 251
blzR is an unknown quantity at this point
Default

Lanny,
Fuel injectors clogged?
This is a tough one after replacing all those parts,i would have thought for sure it was the fuel pump or FPR!
__________________
1995 4.3Blazer 4x4,Canada
Reply With Quote
  #9  
Old 05-17-2012, 01:11 PM
Lanny's Avatar
New Member
1995 Chevrolet Blazer
 
Join Date: May 2012
Location: New Jersey
Posts: 95
Lanny is on a distinguished road
Ben Landgraf
Default

Injectors are clear, but again, there is no pressure at the shraeder which is before the injectors
Reply With Quote
  #10  
Old 05-17-2012, 01:55 PM
Junior Member
 
Join Date: Feb 2007
Location:
Posts: 251
blzR is an unknown quantity at this point
Default

Quote:
Originally Posted by Lanny View Post
parts replace post failure;
fuel pump

Thanks in advance yall,
~Ben
Was it a delco/OEM fuel pump?
__________________
1995 4.3Blazer 4x4,Canada
Reply With Quote
Old 05-17-2012, 01:55 PM
 
 
 
Reply

Tags
43, 43l, 95, 99, blazer, chevy, code, coil, fire, forum, fuel, ignition, start, vortec, wont


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help 96 Blazer LS 4.3 Vortec No start!!! EricB 2nd Gen S-series (1995-2005) Tech 2 05-25-2011 09:26 AM
99 vortec 350 wont start a57chevy43 General Chat 2 02-12-2011 09:40 PM
4.3L Vortec No start? Check this.. 1995ChevyBlazer 2nd Gen S-series (1995-2005) Tech 10 10-13-2010 01:56 PM
94 Blazer 4.3l vortec won't start Darkbloom Engine & Transmission 11 05-16-2010 01:05 AM
'93 4.3L Vortec Wont Start Dan General Tech Help 8 08-01-2006 07:09 PM

Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors

All times are GMT -5. The time now is 09:56 PM.

Internet Brands, Inc.