Go Back   Blazer Forum - Chevy Blazer Forums > Mechanical & Maintenance > General Tech Help > 2nd Gen S-series (1995-2005) Tech
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Blazer Forum!
Welcome to Blazer Forum,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join Blazer Forum today!


Closed Thread
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-21-2010, 06:20 PM
Beginning Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Levittown,Pa
Posts: 41
das96blazer is on a distinguished road
Default erratic and flucuating oil pressure guage

Hi i have an issue with an erattic oil dash guage. On first startup the guage will jump to between 60-80 which i know is normal. Once warmed up the guage will settle around 20 at idle. On acceleration the gauge will climb to 40-50 on average and stay around 40 when cruising at a steady speed. MY issue is when stopped at traffic lights sometimes the guage will rapidly fluctuate back and forth between 18-22. Then a couple of traffic lights later the guage will read steady at 20 without moving at all. Some days it will remain steady all day. There were times when starting up the gauge will peg all the way up,return to normal only jump all the way up when revved up. It hasnt done this in quite some tim though. Oil and filter is changed every 3-5 with the proper grade. Oil pressure switch was replaced with new ac/delco months ago with no change in the symptoms.Is there something else i can look into to correct.Is this a sign of future problems with the engine.Other than this the truck runs good and no other issues. Any comments would be appreciated.
By the way,a great forum and i have learned so much by reading and searching threads. kudos to the admins. and all members for helping each other out. Thanks to all....
das96blazer
96 blazer Lt 4 dr 4wd 4.3 vortec
  #2  
Old 03-21-2010, 08:17 PM
Senior Member
2001 Chevrolet Blazer
 
Join Date: Jul 2009
Location: Rochester Hills, Michigan
Posts: 702
BlazerGuy2001 is on a distinguished road
Send a message via AIM to BlazerGuy2001
Default

i wouldn't worry about this at all, i think this is just normal for oil pressure gauges lol, this is just my opinion and i could be wrong i guess...another opinion would be great
__________________
  #3  
Old 03-22-2010, 02:31 AM
New Member
1997 Chevrolet Blazer
 
Join Date: Mar 2010
Location: Newburgh, New York
Posts: 4
Leo_P3547 is on a distinguished road
Default

Yeah same prob here since i got the truck oil pressure fluctuates quite a bit but i check my oil and do regular oil changes and dont seem to have a problem so i guess its ok lol

97 4 door LS 4.3
  #4  
Old 03-22-2010, 03:09 AM
Senior Member
1999 Dodge Ram 2500
My Garage
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 975
4x4blazerguy is on a distinguished road
Default

The dash gauges in these Blazers are awful. My volt meter reads low sometimes then 14V. Yet everytime I check the Volts with my digital voltmeter it is the same no matter were the dash volt meter reads. Temp is the same way. Oil reads pretty steady but every so often it reads 38 PSI were normal it reads 40 PSI at cruising speed 20 PSI @ idle. Cold 60 PSI.
  #5  
Old 03-23-2010, 05:07 PM
Beginning Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Levittown,Pa
Posts: 41
das96blazer is on a distinguished road
Default

just to clarify...my gauge does go up and down in relation to startup,warming up, acceleration and so on,which i know is a quirk in our blazers. However, when i say my gauge is erratically moving i mean it will go back and forth very,very quickly between say 18-22 on the gauge when idling at a red light or stopped at a stop sign. sometimes it is steady as a bell at 20 when stopped. Dont seem to have any issues when in park.Could it be a bad ground and or connection. Bad gauge. Since the dist i hear drives the oil pump and correct me if i'm wrong,but would a worn dist gear cause this. Like i mentioned the oil pressure switch was changed several months ago to no avail. Is their another connection or sending unit that i can check. It is annoying as hell and i'm worried that this could lead into something more serious.
thanks all...
  #6  
Old 03-23-2010, 07:10 PM
Senior Member
1999 Dodge Ram 2500
My Garage
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 975
4x4blazerguy is on a distinguished road
Default

I could be wrong here but I believe they still use voltage limiters They control the voltage to the gauges. That could be the cause. In any case I sure would not worry about it.
  #7  
Old 10-04-2010, 01:52 PM
BF Veteran
 
Join Date: Feb 2006
Location: Saskatoon, Canada
Posts: 3,333
blazinloud is on a distinguished road
Default

anyone else have this problem? noticed mine does the exact same thing
__________________

Old 10-04-2010, 01:52 PM
 
 
 
Closed Thread

Tags
2001, 95, 97, acceleration, blazer, chevy, fluctuates, fluxuating, gauge, guage, location, oil, pressure, read, switch


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors

All times are GMT -5. The time now is 10:18 AM.

Internet Brands, Inc.



SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.