Go Back   Blazer Forum - Chevy Blazer Forums > Mechanical & Maintenance > Engine & Transmission
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Blazer Forum!
Welcome to Blazer Forum,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join Blazer Forum today!


Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-29-2012, 02:44 AM
New Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 3
streetmitch is on a distinguished road
Default 95 s10 blazer rough idle

I recently got a 95 s10 blazer. It is great and i love it, but somethings wrong. it idles pretty bad. when its cold it runs fine, but as it heats up it gets worse. i can see the rpms dipping down and up. also if i press the gas a little and let off fast it starts to die, but usually comes back up. if i change gears (automatic)it goes to die and sometimes will die. sometimes when im just sitting there it tries to die. it hasn't been a big problem yet, but its pretty annoying and its the only thing stopping me from putting money into it.also it seems to be having a starting problem i don't know if that's related.

Things i have replaced and cleaned that havn't helped.
cleaned egr valve and replaced gasket.
cleaned mass air flow sensor.
replaced idle air control valve.
new spark plugs.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-30-2012, 02:48 PM
Starting Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 1
TURTLE1211 is on a distinguished road
Default

Have you changed the fuel filter or the map sensor? Also any codes been pulled on it?
Reply With Quote
  #3  
Old 04-30-2012, 09:53 PM
onebadsuv's Avatar
New Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 83
onebadsuv is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by streetmitch View Post
I recently got a 95 s10 blazer. It is great and i love it, but somethings wrong. it idles pretty bad. when its cold it runs fine, but as it heats up it gets worse. i can see the rpms dipping down and up. also if i press the gas a little and let off fast it starts to die, but usually comes back up. if i change gears (automatic)it goes to die and sometimes will die. sometimes when im just sitting there it tries to die. it hasn't been a big problem yet, but its pretty annoying and its the only thing stopping me from putting money into it.also it seems to be having a starting problem i don't know if that's related.

Things i have replaced and cleaned that havn't helped.
cleaned egr valve and replaced gasket.
cleaned mass air flow sensor.
replaced idle air control valve.
new spark plugs.
Hello and welcome to the forum,

You must have a very late model '95 to have mass air flow sensor ... MAP sensors are more common on '95's ('round these here parts , anyways). Have You checked the health of the spider/regulator/lines and fuel pressure
Reply With Quote
  #4  
Old 05-01-2012, 04:43 AM
New Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 3
streetmitch is on a distinguished road
Default

it might be a MAP idk the sensor in the air pipe i cleaned. the spider injector is the last thing i was going to check because its the one thing i dont really want to replace. i am getting ready to put a new fuel filter in this weekend and check the pressure. i just recently started noticing gas smell when i idle and going through gas much faster then i use to. which if i remember right are signs of a bad spider injector. When i first got the car it had a check engine light and the guy said it was the o2 sensor, but like the next day it went away and i havnt seen it since.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-25-2012, 01:50 PM
Starting Member
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 1
1sinner is on a distinguished road
Default

Im having a prob with my 95 blazer it wont idle and wont stay running in park. When in gear it fluctuates about 200 rpm and will die if i dont keep the rpm up about 1000. I have put a new fuel pump, filter, fuel pressure regulator, tps, iacv. No vac leaks. Also it starts fine when its cold but when it heats up im having trouble starting. New plugs, wires, cap, rotor. Only thing i havent changed is the spider injectors. Could this be the problem?? Im at a stand still with this truck. Has a new motor with under 200 miles! HELP
Reply With Quote
  #6  
Old 11-15-2012, 08:41 AM
Beginning Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 46
RexCastle is on a distinguished road
Default

did you ever solve this issue?
Reply With Quote
  #7  
Old 11-16-2012, 04:49 AM
New Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 3
streetmitch is on a distinguished road
Default

well i replaced a lot more stuff since i posted this. i got it to run fine when its hot, but it still tries to die at a stop and it has horrible idle when cold. recently the fuel pump went out . im planning on fixing it this weeked. it didnt pass deq with more than 9 times the normal gas exhausts. so im not sure if the fuel pump could be the problem or if its something else. any advice would help. if its going to cost me much more to fix im just planning on getting a new car.
Reply With Quote
Old 11-16-2012, 04:49 AM
 
 
 
Reply

Tags
1994, 43tbi, 94, 95, blazer, chevy, idle, idol, misfire, problem, problems, radom, rough, s10, surge


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1989 s10 4.3 TBI rough idle and surging techboy89 1st Gen S-series (1983-1994) Tech 14 08-28-2013 06:55 PM
1997 blazer 4.3 with rough idle and stumble off idle blazer chris 2nd Gen S-series (1995-2005) Tech 1 12-08-2011 09:56 AM
2001 s10 4x4 rough idle when ac is on leroyrooster New Member Area 0 07-11-2011 06:59 PM
90 4.3 TBI s10 Very Rough Idle Stalling s10blaze 1st Gen S-series (1983-1994) Tech 4 11-04-2008 05:17 PM
1994 S10 Blazer 4.3L(Black smoke, rough idle, floods right away...? CrashPro993 1st Gen S-series (1983-1994) Tech 5 11-08-2007 04:32 PM

Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors

All times are GMT -5. The time now is 05:07 AM.

Internet Brands, Inc.