Go Back   Blazer Forum - Chevy Blazer Forums > Mechanical & Maintenance > Engine & Transmission
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Welcome to Blazer Forum!
Welcome to Blazer Forum,

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to start new topics, reply to conversations, privately message other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, join Blazer Forum today!


Closed Thread
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-05-2008, 09:14 PM
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 12
amxal is an unknown quantity at this point
Default 98 HAS ENGINE MISS AT 60 TO 70 MPH

I have a 98 Blazer with 154,000 mi. It has developed a slight miss at 60 to 70 mph, but seems to be a steady miss at about 65 mph. Recently it has started to miss at around 30 but goes away once it reaches operating temp. Yesterday the SES light came on at low speed and it was running rough, once it warmed up the SES went off. I have had it to a local GM mech. and he cleaned the injectors but that hasn't worked, he also said the fuel press.regulator was low but still within factory spec.So far this is what I have done within the last 3 months, new fuel pump (old one was bad and the car stopped running) new fuel filter, new gas cap, wires, capand plugs have less than 5000 miles, replaced the dist. due to a cracked housing. Hwy fuel mileage has dropped from 24 to 18 / 19 mpg. I am the 2nd owner the 1st was 85 years old so I doubt the vehicle was beat, I have owned for the last 3 years. Any help is greatly appreciated.
AMXAL
  #2  
Old 01-06-2008, 12:50 AM
BF Veteran
 
Join Date: Jun 2006
Location: Vancouver. B.C. Canada
Posts: 3,429
Chevy Lover is a jewel in the roughChevy Lover is a jewel in the roughChevy Lover is a jewel in the rough
Default RE: 98 HAS ENGINE MISS AT 60 TO 70 MPH

Can you get the code read and let us know?
Does it have the miss at 30 if you run it in "D3" instead of "D"?
__________________

Give a man a fish and he will eat for a day, teach a man to fish, and he will sit on a boat drinking beer for a life time

The '74 Blazer convertible, new exhaust
http://www.youtube.com/user/hdharley.../9/BZySHHznFTs
  #3  
Old 01-06-2008, 02:24 AM
Super Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 1,240
Jharper is infamous around these partsJharper is infamous around these parts
Default RE: 98 HAS ENGINE MISS AT 60 TO 70 MPH

my motor blew at that exact mileage, watch your gages.
__________________
2014 Ford Mustang GT Track Package: Summer Toy
1996 Chevy S10 Blazer: Winter Beater
  #4  
Old 01-06-2008, 02:15 PM
 
Join Date: Dec 2006
Location:
Posts: 282
Mr Blazer LT is an unknown quantity at this point
Default RE: 98 HAS ENGINE MISS AT 60 TO 70 MPH

The highway figures you have are about the average for most, 24 is great mileage on the highway for your truck. Could be tranny issue. Maybe have differential fluids and/or tranny fluids checked. Mine has a miss at that speed too, but my bearings are also being bathed by coolant that isn't supposed to be there. My engine is also around that 154k mileage range.
__________________
1998 Chevrolet Blazer LT (95% stock)
Pioneer AVH-P7500 DVD receiver
12" Alpine Type-R in a sealed box
PIAA Super Plasmas GT-X bulbs
PIAA Xtreme White bulbs
K & N Drop in Filter

  #5  
Old 01-06-2008, 04:33 PM
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 12
amxal is an unknown quantity at this point
Default RE: 98 HAS ENGINE MISS AT 60 TO 70 MPH

Thanks for the info, I'll try the idea of running in"D" and if that does anything, I stopped at the local Auto Zone to have them read the code but they say they can't because it (SES) is currently not on, is that true??
  #6  
Old 01-07-2008, 03:02 AM
BF Veteran
 
Join Date: Jun 2006
Location: Vancouver. B.C. Canada
Posts: 3,429
Chevy Lover is a jewel in the roughChevy Lover is a jewel in the roughChevy Lover is a jewel in the rough
Default RE: 98 HAS ENGINE MISS AT 60 TO 70 MPH

I don't actually know what Autozone can do as we don't have Autozone in Canada.
I know that the dealer can check for information stored in history, such as codes.

__________________

Give a man a fish and he will eat for a day, teach a man to fish, and he will sit on a boat drinking beer for a life time

The '74 Blazer convertible, new exhaust
http://www.youtube.com/user/hdharley.../9/BZySHHznFTs
  #7  
Old 01-07-2008, 07:10 AM
swartlkk's Avatar
Administrator
2009 GMC Yukon Denali
My Garage
 
Join Date: May 2005
Location: Waterloo, NY
Posts: 39,970
swartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond repute
Send a message via ICQ to swartlkk Send a message via AIM to swartlkk
Default RE: 98 HAS ENGINE MISS AT 60 TO 70 MPH

The problem with Autozone is their crappy generic scantools that they use can't see stored codes, only active (atleast that's what they say). If they used the higher feature one that they sell, you could see stored codes as well as freeze frame data.
  #8  
Old 01-07-2008, 08:10 PM
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 12
amxal is an unknown quantity at this point
Default RE: 98 HAS ENGINE MISS AT 60 TO 70 MPH

I was able to get the codes read today, but 1st todays "excitement" here in the Chicago area it has been 50 degrees and very damp, it's raining now, when I started the it was hard starting and when I put it in gear to drive it missed badly until about 30mph then it seemed to straighten out, then at 55 mph it started to miss again up to 65 mph, I did not go faster. It ran this way the 18 miles I travel to work, when I left work this afternoon it did the same thing as in the morning except this time the SES came on, at this point I was able to get the codes read, the scanner showed a 300 and 440, The tech said the 440 idicated a bad or loose fuel cap, I checked that and it was tight( I purchased it 2 weeks ago) he also said the 300 showed multiple cyl. miss fires. I guess I'm lost, I tried driving in "D" and that made no difference, I have also cheched all the fluids, (trans and coolant) and both are correct and clean. Am I to the point of taking her "out back" and shootin her??
  #9  
Old 01-07-2008, 10:17 PM
 
Join Date: Sep 2007
Location:
Posts: 146
HeyYou is an unknown quantity at this point
Default RE: 98 HAS ENGINE MISS AT 60 TO 70 MPH

Running worse in the rain?? Hhhmmm, try opening the hood, starting the engine, and taking a look, when it is DARK out, and see if you see a light show, if necessary, spray the engine LIGHLY with water, like from a spray bottle used for glass cleaner, and see if you get a light show.

What kind of plugs did you put in? Did you reset the timing? Tried resetting the computer? Does it do the same thing on a cold motor? or, only when up to operating temp?
  #10  
Old 01-07-2008, 10:21 PM
 
Join Date: Jan 2007
Location:
Posts: 157
chevcamls1 is an unknown quantity at this point
Default RE: 98 HAS ENGINE MISS AT 60 TO 70 MPH

how u reset timing?
__________________
www.cardomain.com/ride/2789371
Old 01-07-2008, 10:21 PM
 
 
 
Closed Thread

Tags
60, 65, 65mph, 70, 70mph, beat, blazer, chevy, distributor, engine, miss, misses, mph, raining, rotor, truck, vehicle


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors

All times are GMT -5. The time now is 05:37 AM.

Internet Brands, Inc.