97 jimmy no start ,backfire while cranking - Blazer Forum - Chevy Blazer Forums

2nd Gen S-series (1995-2005) Tech Discuss 2nd generation s-series (1995-2005) general tech topics here.

97 jimmy no start ,backfire while cranking

Reply

 
 
 
  #1  
Old 11-23-2012, 05:12 PM
Beginning Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2012
Posts: 13
zdog is on a distinguished road
Default 97 jimmy no start ,backfire while cranking

97 jimmy 4x4 edi ignition 176000 miles . car has driven fine for over a month. had the vehicle out around 35 mph just dies. so i tow it home.

when its cranking itl just stop. with the hood up i can hear it backfireing which explains that.

no codes. my scanner sees rpms when it cranks, i have spark, and ignition control module tests out with a test light.

cap and rotor are 2 months old and show no signs of advanced wear. plugs look good and are 5000 miles old same with wires. rotor turns when cranked.

adding any type of fuel or starting fluid just gives a bigger back fire.

im thinking my timing chain jumped but im open to some alternate ideas.



ive heard no mechanical noises(valves hitting) and have had no warning signs.was getting great gas milage also.

anything else i should look for or do to prove or disprove?

just to be clear, it makes no attempt to turn over. just cranks and stops cranking do to a backfire.
 

Last edited by zdog; 11-23-2012 at 09:02 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-23-2012, 06:05 PM
Beginning Member
Join Date: Mar 2011
Posts: 22
Micscience is on a distinguished road
Default

Maybe your ignition timing. If you got time you can always check to see if it jumped a link
 
Reply With Quote
  #3  
Old 11-23-2012, 07:35 PM
Beginning Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2012
Posts: 13
zdog is on a distinguished road
Default

i did a quick check but im not going with the results yet. im not sure if i was on the compression stroke of number 1. il have help on sunday to verify that. but rotor was pointing at six with the damper marks in place.

what electrical can get that out of whack that woulndnt through a code?
 
Reply With Quote
  #4  
Old 11-23-2012, 08:48 PM
chris015's Avatar
BF Veteran
Join Date: Apr 2009
Location: South Carolina
Posts: 3,748
chris015 has a spectacular aura aboutchris015 has a spectacular aura aboutchris015 has a spectacular aura about
Default

when my fuel pump was bad/weak it did this.
 
Reply With Quote
  #5  
Old 11-23-2012, 08:59 PM
Beginning Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2012
Posts: 13
zdog is on a distinguished road
Default

Originally Posted by chris015 View Post
when my fuel pump was bad/weak it did this.
it would crank and backfire? any time ive had a bad fuel pump i can usally get it to try to start with starter fluid. now i just get a bigger back fire?
 
Reply With Quote
  #6  
Old 11-23-2012, 09:03 PM
chris015's Avatar
BF Veteran
Join Date: Apr 2009
Location: South Carolina
Posts: 3,748
chris015 has a spectacular aura aboutchris015 has a spectacular aura aboutchris015 has a spectacular aura about
Default

mine wasnt dead,it was just super weak. i would feather the throttle and it would backfire. Now im thinking about it,i do remember the timing was a little off. Maybe that was the main issue.
 
Reply With Quote
  #7  
Old 11-24-2012, 02:47 PM
Beginning Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2012
Posts: 13
zdog is on a distinguished road
Default

ya, i get no sign of life. after i can verify timing chain is still good im just going to pay the 80.00 bucks for a dealer diagnoses. dont just want to through money at every sensor
 
Reply With Quote
  #8  
Old 11-25-2012, 05:03 PM
Beginning Member
Thread Starter
Join Date: Jun 2012
Posts: 13
zdog is on a distinguished road
Default

got it. after verifing everything. my 5000 mile old cap was shot. replaced cap and up and running.
 
Reply With Quote
Reply
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
daddyrabit
Engine & Transmission
0
04-21-2013 08:23 AM
antman94
Engine & Transmission
2
01-11-2011 02:07 PM
LilSki
2nd Gen S-series (1995-2005) Tech
2
10-12-2010 09:56 AM
justin1795
2nd Gen S-series (1995-2005) Tech
6
02-09-2009 05:07 PM


Thread Tools
Search this Thread
Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory