most likely cause of p0440 - Blazer Forum - Chevy Blazer Forums


Closed Thread
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-30-2010, 02:44 PM
Beginning Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 16
bgonzo is on a distinguished road
Default most likely cause of p0440

I've had a P0440 code on my 96 Jimmy 4x4 for the past few months. If comes on for a few weeks and then goes off for a few weeks, and then comes back on. I believe this is an EVAP system leak of some sort.

I think my best bet is to just start swapping parts (since i dont have any of the tools mentioned in the p0440 diagnotic chart).

Does anyone know the most likely cause? I'm thinking it might be the purge solenoid.

Any other pointers would also be appreciated.
  #2  
Old 12-30-2010, 04:22 PM
swartlkk's Avatar
Administrator

 
Join Date: May 2005
Location: Waterloo, NY
Posts: 40,479
swartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond repute
Default

You could test things out:
P0440 - Evaporative Emission Control System

This code is somewhat general.
  #3  
Old 01-01-2011, 07:43 PM
Beginning Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 16
bgonzo is on a distinguished road
Default

I was hoping that there might be a common problem that causes this code.

I guess I could try diagnosing the problem, however, I dont even know where some of these components are located. Does anyone if there is a manual or something online that at least shows where the EVAP parts are located?
  #4  
Old 01-01-2011, 08:03 PM
swartlkk's Avatar
Administrator

 
Join Date: May 2005
Location: Waterloo, NY
Posts: 40,479
swartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond repute
Default

The search function also works!
  #5  
Old 01-02-2011, 01:32 PM
Starting Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Michigan
Posts: 1
crazy colorado 05 is on a distinguished road
Default

I have a 1996 with simalar issue. Accept I am getting P0446. And I also cannot find the evap canister. It reads multiple intermitten misfire on all cylinders, but only runs rough at the initial take off, turn the corner it smooths out. I only have 7000 miles on the remaned engine with all new parts, so Im leaning on a evap issue. I will be getting under it later today, so I'll get back on here tomorrow.
  #6  
Old 01-03-2011, 10:53 PM
Starting Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: GTA-Ontario,Canada
Posts: 133
g_mike is on a distinguished road
Default

same code on mine...i just keep the scan tool in the armrest and clear it every time it comes up... it stays off for about 3 tanks of gas.
  #7  
Old 01-04-2011, 11:07 AM
okiedoak20's Avatar
Senior Member

 
Join Date: Dec 2009
Location: Woodbridge, Va
Posts: 770
okiedoak20 will become famous soon enoughokiedoak20 will become famous soon enough
Default

Hope this might help, after replaceing the purge valve and vent solinoid,
and charcole canister, and the gas tank pressure sensor, my fix was the the rubber hose from the firewall to the purge solinoid on the engine, I picked it up at the local salvage yard
for free.
Robert
 
 
Closed Thread

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Coolant leaks even without running engine - most likely source? armstrong001 2nd Gen S-series (1995-2005) Tech 6 05-08-2013 10:56 AM
Spots most likely to leak SSGuy 2nd Gen S-series (1995-2005) Tech 2 12-12-2010 02:39 AM
Maybe tranny, but seems more likely an engine problem 99pdx Engine & Transmission 3 04-05-2010 09:21 AM
so the blazers most likely totalled ltown21 General Chat 16 03-07-2008 07:52 PM
94 starting problem (most likely electronic issue) Ptownblazer 1st Gen S-series (1983-1994) Tech 1 06-18-2007 11:34 PM


Tags
03, 1996, 96, 97, blazer, blazercode, chart, chevy, code, codes, common, emission, gmc, p0440, pickup, po440

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 02:30 AM.