2nd Gen S-series (1995-2005) Tech Discuss 2nd generation s-series (1995-2005) general tech topics here.

Stubborn Crank, No Start

  #1  
Old 03-14-2019, 06:27 PM
New Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2019
Posts: 12
varnerventures is on a distinguished road
Default Stubborn Crank, No Start

Sold my 99 blazer 4x4 195k miles to a friend last year and it ran great. He jumped in it recently and it would just crank and not start. Had it towed to a garage where they did nothing but jump in and hit the key and it took right off so he picked it back up. Now its doing the same thing so back it went. They said they changed the crank sensor and cam sensor in the dist. No luck so they gave up and it ended up back at my place. I checked all the fuses and connections and grounds. My fuel pressure gauge leaks but it did shoot up to 60. I happened to have a new ignition switch, put it in and it changed nothing. I grabbed my brothers 99 Blazer that does run and swapped ECM just to see, still nothing. I am not getting 12v to the pink wire at the coil. I did happen to notice that when I hit the key in my brothers blazer the gauges move, but not in the non runner. Thought I would post this while I do more wiring research. Thanks for any help
 
  #2  
Old 03-14-2019, 07:42 PM
New Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2019
Posts: 12
varnerventures is on a distinguished road
Default

No DTCs. Security light is flashing.
 
  #3  
Old 03-15-2019, 10:09 AM
Junior Member
Join Date: Nov 2018
Location: Grayson KY
Posts: 380
go chevy is on a distinguished road
Default

Welcome to the Forum... I have no advice to offer on the issue but rest assured others will jump in and try and help you out
 
  #4  
Old 03-16-2019, 09:33 AM
GeorgeLG's Avatar
Senior Member
Join Date: Jan 2007
Posts: 594
GeorgeLG is on a distinguished road
Default

Is it now no crank full time or still intermitent? With key on no attempt to crank do you hear the fuel pump for a few seconds and does the dash respond?

george
 
  #5  
Old 03-16-2019, 10:57 AM
Trukntigger's Avatar
Starting Member
Join Date: Feb 2019
Location: Effingham IL
Posts: 210
Trukntigger is on a distinguished road
Default

If the security system fails it will shut off fuel and not start. You said replaced ignition, did you do the time wasting relearn key on routine for the security?
 
  #6  
Old 03-16-2019, 01:52 PM
New Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2019
Posts: 12
varnerventures is on a distinguished road
Default

It wont start at all still. Fuel pump is running I have adequate pressure. The plugs look dry like the injectors arent going. From what I read on the security relearn its only when the light is solid not flashing. I tried it anyway it never stopped flashing or went out and stayed out like its supposed to
 
  #7  
Old 03-16-2019, 11:15 PM
GeorgeLG's Avatar
Senior Member
Join Date: Jan 2007
Posts: 594
GeorgeLG is on a distinguished road
Default

So it’s crank, no start? Do you have 1” of strong blue spark at the plugs?

George
 
  #8  
Old 03-18-2019, 05:58 AM
New Member
Thread Starter
Join Date: Mar 2019
Posts: 12
varnerventures is on a distinguished road
Default

The engine will turn over every time without fail. It will not start. No spark, no 12v on the pink wire at the coil, has fuel pressure, but doesnt seem to be cycling the injectors
 
  #9  
Old 03-18-2019, 06:11 AM
New Member
Join Date: Sep 2012
Posts: 83
perumotors1369 is on a distinguished road
Default

Cap and rotor?
 
  #10  
Old 03-18-2019, 06:22 AM
swartlkk's Avatar
Administrator
Join Date: May 2005
Location: Waterloo, NY
Posts: 40,789
swartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond repute
Default

Coil, ICM, CKP, and injectors are all powered through the ECM1 fuse in the underhood fuse box. Is this fuse good? If it is, do you have +12V at this fuse in the START & RUN key positions?
 

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Stubborn Crank, No Start


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.