General Tech Help Good at troubleshooting? Have a non specific issue? Discuss general tech topics here.

97 4.3L 4x4 Blazer (230,000 miles) not starting.

 
 
 
 
  #1  
Old 11-08-2006, 02:36 PM
Thread Starter
Join Date: Nov 2006
Location:
Posts: 3
jamie333 is an unknown quantity at this point
Default 97 4.3L 4x4 Blazer (230,000 miles) not starting.

The engine is turning over just not firing. When I first began having problems starting the truck it would take 3 or 4 tries and became worse over time and as the weather cooled down into the 50's. I replaced the plugs, plug wires, cap and rotor before I really started any troubleshooting. So those aren't the problem. I can hear the fuel pump coming on for the 2-3 seconds like normal and I did have the fuel pump replace about 2 years ago. I then checked for spark and there is a spark, although it's a yellow spark not blue. Is that normal or is that a weak spark? Next I sprayed a little starting fluid in the intake and the engine fired on the first try and remains running but idles really rough and backfires occassionally. Also the truck started (without starting fluid) again after I shut it off, perhaps being warmed up helped.

So what do I try next?

Thanks.
 
  #2  
Old 11-08-2006, 03:47 PM
Join Date: Oct 2006
Location:
Posts: 34
BlazerRJM is an unknown quantity at this point
Default RE: 97 4.3L 4x4 Blazer (230,000 miles) not starting.

I would start by checking for the correct fuel pressure, the fuel pump may be running but not delivering / holding the correct pressure. Check either the shrader valve or inline somewhere. The pressure should be 60-66 psi (415-455 kPa). I know the pump was only replaced 2 years, but its a simple check and could help determine where to go next.
 
 
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
jkjordan85
Engine & Transmission
5
05-17-2013 11:12 AM
burnout350
2nd Gen S-series (1995-2005) Tech
12
04-03-2011 01:54 AM
kiwiblazer
General Chat
3
12-22-2009 05:19 PM
BlazeringSaddles
The Lounge
39
12-05-2009 09:46 PM
BLK85
Sights N Sounds
6
03-30-2008 03:15 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 97 4.3L 4x4 Blazer (230,000 miles) not starting.


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.