General Tech Help Good at troubleshooting? Have a non specific issue? Discuss general tech topics here.

Pulsing idle, trans not firm!!

 
 
 
 
  #1  
Old 11-09-2006, 06:51 PM
Thread Starter
Join Date: Mar 2006
Location:
Posts: 40
blazermanxx is an unknown quantity at this point
Default Pulsing idle, trans not firm!!

Alright so i got a new problem with my blazer. I think it might be the MAP sensor flaking out but this is what is happening.

When the car is cold and isnt warmed up the idle pulses quite a bit, but not to the point till it wants to die out/ stall. Along with the pulsing idle the trans doenst seem to be as firm as normal. All these problems seem to go away when the car is finally warmed up.

ANY IDEAS?? MAP SENSOR???

[IMG]local://upfiles/2158/F292DCB578FE4F978FA109C7B514AD5C.jpg[/IMG]
 
  #2  
Old 11-09-2006, 06:58 PM
swartlkk's Avatar
Administrator
Join Date: May 2005
Location: Waterloo, NY
Posts: 40,783
swartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond repute
Default RE: Pulsing idle, trans not firm!!

What vehicle are we talking about here. I mean, I know it's a Blazer, but how about a year, drivetrain config, etc...

With that said, it may be time to remove your throttle body and give it a good cleaning. Sounds much like a sticking IAC valve (controls idle).

Also, now that it's getting colder out, the trans may not have the lightning quick (*sarcasm*) shifts that it has when its warmer due to the viscosity change in the trans fluid. Doesn't rule out a possible problem, but... Is the transmission slipping or just not shifting as quickly as you remember?
 
  #3  
Old 11-09-2006, 07:19 PM
Thread Starter
Join Date: Mar 2006
Location:
Posts: 40
blazermanxx is an unknown quantity at this point
Default RE: Pulsing idle, trans not firm!!

It is a 1995 blazer with 4x4. It doenst seem to be slipping just not as firm as i thought. That is a good point that the cold weahter would change that. I will clean the TB and see what happens. I already replaced the IACvalve
 
 
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
crsnkc
Full Size K5 (1969-1991) GMT415 (1992-1994) Tech
1
11-28-2010 09:00 PM
DrEaMsTeVe
2nd Gen S-series (1995-2005) Tech
12
03-22-2010 11:35 AM
RomanCatholic
2nd Gen S-series (1995-2005) Tech
1
11-09-2009 06:14 PM
FunkIfIknoW
2nd Gen S-series (1995-2005) Tech
1
09-30-2009 02:27 PM
ginobass
Engine & Transmission
3
08-06-2007 01:08 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Pulsing idle, trans not firm!!


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.