Notices
The Lounge For casual talk about things unrelated to Blazers (ie. Off-Topic).

Astro van 1997 high rpm problem

  #1  
Old 02-21-2017, 04:23 PM
New Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2014
Posts: 1
shemesh is on a distinguished road
Default Astro van 1997 high rpm problem

Hi guys,

In my astro van have a very peculiar problem, the when i start the engine the rpm get high (like 1500-2000), i replaced recently: Fuel filter, spark plugs, spark plugs wire, tps, iac, maf sensor, i check error code i get P0134 and P1886, i check the o2 sensor and the wire and i also take this to dealer and he reprogramming the PCM when he do this and when i disconnect the minos cable from the battery and connect again this Resolved the problem but after few days it's back again.

Have idea?
 
  #2  
Old 02-22-2017, 06:45 AM
rriddle3's Avatar
Administrator
Join Date: Dec 2006
Location: Fort Worth,Texas
Posts: 6,424
rriddle3 has a reputation beyond reputerriddle3 has a reputation beyond reputerriddle3 has a reputation beyond reputerriddle3 has a reputation beyond reputerriddle3 has a reputation beyond reputerriddle3 has a reputation beyond reputerriddle3 has a reputation beyond reputerriddle3 has a reputation beyond reputerriddle3 has a reputation beyond reputerriddle3 has a reputation beyond reputerriddle3 has a reputation beyond repute
Default

*Moved to 'The Lounge'. Not a Blazer thread, even though the engine may be the same.*
 
  #3  
Old 02-22-2017, 05:31 PM
rockp2's Avatar
Senior Member
Join Date: Nov 2011
Location: Pennsylvania
Posts: 897
rockp2 is on a distinguished road
Default

You could have three different and distinct issues going on:

1. Do you notice if the high idle seems to settle back down at a certain engine temp every time? How long does the high idle last? Could be a vacuum leak that is sealing as the engine heats up and expands sealing the leak.

2. Code P0134 could be an issue with the circuit integrity such as a wiring problem or even a PCM problem.

3. Here is a link to a good thread on this forum concerning P1886 that you might want to check out: https://blazerforum.com/forum/engine...olenoid-23807/
 
  #4  
Old 02-24-2017, 03:53 AM
New Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2014
Posts: 1
shemesh is on a distinguished road
Default

[QUOTE=rockp2;673976]You could have three different and distinct issues going on:

1. Do you notice if the high idle seems to settle back down at a certain engine temp every time? No
How long does the high idle last? All the time

I don't think this is a vacuum leak that when I disconnect the minus and returns it goes and comes back after a few days
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
okiedoak20
The Lounge
28
01-17-2011 08:06 PM
T.Low
New Member Area
22
04-11-2010 09:26 PM
cooper232
Tires and Wheels
6
04-02-2010 07:40 AM
BobTheBlazer
Engine & Transmission
4
08-01-2008 09:47 PM
94NDTA
1st Gen S-series (1983-1994) Tech
5
06-13-2008 07:23 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Astro van 1997 high rpm problem


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.