2wd to 4wd to 2wd issue - Blazer Forum - Chevy Blazer Forums

Engine & Transmission Post your Engine and Transmission related problems here.
Sponsored by:
Sponsored by:

2wd to 4wd to 2wd issue

  #1  
Old 01-25-2019, 08:55 PM
Starting Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2008
Location: Pasco,WA
Posts: 226
G0LFADD1CT is an unknown quantity at this point
Default 2wd to 4wd to 2wd issue

I've been searching the site for a similar problem but I haven't had any luck. Sometimes when I start up the rig the 4wd switch on the dash (4 button) is in 2wd. On its own it will shift into 4 lo. When I push the 2wd button it blinks but sometimes stays in 4 lo. If I push the auto button the auto light comes on steady. Other times it goes back to 4 lo. Sometimes when I start up the rig it's in 4 lo when it was in 2wd after parking and shutting off the engine. I've checked all the vacuum hoses which I replaced this last summer using Christines thread and I don't find any issues. Possibly an erratic 4 button switch?
 
  #2  
Old 01-25-2019, 10:08 PM
cleburne red's Avatar
Super Member
Join Date: Sep 2011
Location: Texas
Posts: 1,330
cleburne red will become famous soon enough
Default

Might be worth it to check the switch out. Or maybe unplug it completely and see how it acts

If you are lucky, maybe find one in a junkyard for cheap, and see if the behavior persists. If your junkyards are like mine, though, they've all been long since picked up lol
 
  #3  
Old 01-25-2019, 10:31 PM
Starting Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2008
Location: Pasco,WA
Posts: 226
G0LFADD1CT is an unknown quantity at this point
Default

If I unplug it will it stay in 2wd?
 
  #4  
Old 01-25-2019, 10:54 PM
cleburne red's Avatar
Super Member
Join Date: Sep 2011
Location: Texas
Posts: 1,330
cleburne red will become famous soon enough
Default

It should. That's how my 95 works. Not sure about the later ones with auto 4wd
 
  #5  
Old 01-26-2019, 11:04 AM
Junior Member
Join Date: Nov 2018
Location: Grayson KY
Posts: 255
go chevy is on a distinguished road
Default

Originally Posted by cleburne red View Post
It should. That's how my 95 works. Not sure about the later ones with auto 4wd
Same on my 98 Blazer, if you unplug the 4x4 switch it should stay in whatever range you had it on when it was unplugged... But like cleburne red said, mine is also the 3 button switch so I have no real info on the 4 button setup... I would think though if it keeps jumping around while unplugged you might want too call a priest too see if it is possessed
 
  #6  
Old 01-30-2019, 04:46 PM
Moderator
Join Date: Oct 2014
Location: North Central Indiana
Posts: 2,127
LesMyer is on a distinguished road
Default

Originally Posted by G0LFADD1CT View Post
I've been searching the site for a similar problem but I haven't had any luck. Sometimes when I start up the rig the 4wd switch on the dash (4 button) is in 2wd. On its own it will shift into 4 lo. When I push the 2wd button it blinks but sometimes stays in 4 lo. If I push the auto button the auto light comes on steady. Other times it goes back to 4 lo. Sometimes when I start up the rig it's in 4 lo when it was in 2wd after parking and shutting off the engine. I've checked all the vacuum hoses which I replaced this last summer using Christines thread and I don't find any issues. Possibly an erratic 4 button switch?
Is it really in 4WD-lo when the 4WD-lo light is on steady? Encoder motor has a position sensor that the TCCM reads electronically and then illuminates the appropriate light in the selection switch. Sounds to me like the TCCM is getting the wrong info from the encoder motor, unless it is really in 4Lo. Probably encoder motor issue, but could be TCCM interpreting wrong. Only thing it is highly doubtful to be is the selection switch (which just houses the little lights in the buttons that the TCCM operates)
 
  #7  
Old 02-11-2019, 05:44 PM
Starting Member
Thread Starter
Join Date: Oct 2008
Location: Pasco,WA
Posts: 226
G0LFADD1CT is an unknown quantity at this point
Default

It hasn't shown up again, but now when selecting 4 hi and putting it in D or R I can hear the shift take place. When I press on the gas pedal nothing happens at first and then it bangs and starts moving. Wish I had a garage....
 
  #8  
Old 02-12-2019, 11:38 AM
Junior Member
Join Date: Nov 2018
Location: Grayson KY
Posts: 255
go chevy is on a distinguished road
Default

How long has it been since you checked/changed your differential fluid? Just a thought...
 
  #9  
Old 02-12-2019, 11:56 AM
cleburne red's Avatar
Super Member
Join Date: Sep 2011
Location: Texas
Posts: 1,330
cleburne red will become famous soon enough
Default

Originally Posted by go chevy View Post
How long has it been since you checked/changed your differential fluid? Just a thought...
Don't think diff oil would make a difference. The rear end doesn't know or care what the transmission is in, only if the driveshaft is turning
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
aksallday
Engine & Transmission
3
07-24-2017 04:07 AM
BIGJEFF64
Steering, Suspension & Drivetrain
5
09-28-2014 08:35 AM
dukester1351
Engine & Transmission
4
01-03-2011 08:14 AM
missaero
Steering, Suspension & Drivetrain
9
04-05-2010 12:10 PM
extreme
2nd Gen S-series (1995-2005) Tech
4
01-05-2010 08:29 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 2wd to 4wd to 2wd issue


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.