Full Size K5 (1969-1991) GMT415 (1992-1994) Tech Discuss any and all full size K5 general tech topics here.

89 350L k5 Won't start(electrical?)

  #1  
Old 01-20-2010, 11:42 PM
Beginning Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2010
Location: Joliet, IL
Posts: 26
Shaggy is on a distinguished road
Default 89 350L k5 Won't start(electrical?)

I have an 89 K5 with a 350 TBI. This issue started like this. I would try to start my truck and ALL power would go out (I mean all accessory power like radio and dome lights, and gauges and starter etc.). I would try a couple more times and then it would work just fine. Then a few weeks after this started I was on the highway and everything died and I had to coast to the shoulder. Now when I try to start it, it will turn over but there is no fuel getting to the fuel pump(fuel pump died.). And when I spray ether in the TBI still nothing. So I assume I have no fuel(I know this for sure because of the pump) and no spark. But still every 3rd crank or so the truck loses all electrical power and then works fine a few minutes later. Does anyone have any ideas? I was thinking maybe a bad ground, neutral safety witch, ignition switch or a fusible link. Any help would be greatly appreciated.
 
  #2  
Old 01-25-2010, 11:55 AM
Beginning Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2010
Location: Joliet, IL
Posts: 26
Shaggy is on a distinguished road
Default

I think I have it narrowed down to the starter. It has lose connections and lots of spliced wires with bare metal exposed. After I buy new cables and connect it properly we'll see if that was the problem or not. I think I will still have to deal with the intermittent power outage problem.
 
  #3  
Old 02-06-2010, 08:17 PM
Beginning Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2010
Location: Joliet, IL
Posts: 26
Shaggy is on a distinguished road
Default Update

I replaced the starter and fixed the bad splice going to the starter. This fixed my intermittent power loss issue. I then removed the ESCM (electronic spark control module) and the ICM (ignition control module) to have them tested... no one could test the ESCM and no one seemed to have the adapter to test the ICM. After further inspection I saw that the pick up coil had a broken lead. To replace the coil I would have to pull the distributor(because the reluctor was riveted on) so I just replaced the entire assembly which included the pick up coil and the the ICM and the reluctor and this solved my problem. Though I received little help with my issues I hope my woes might point someone else in the right direction.
 
  #4  
Old 02-06-2010, 08:25 PM
swartlkk's Avatar
Administrator
Join Date: May 2005
Location: Waterloo, NY
Posts: 40,788
swartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond reputeswartlkk has a reputation beyond repute
Default

Glad you got it fixed up! I must have missed your post. I have been having some reoccurring health problems and haven't been able to be on as much in the last month or so. Today has been a fairly good day.
 
  #5  
Old 02-06-2010, 09:34 PM
Banned
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,166
Spectreblazer is on a distinguished road
Default

Originally Posted by swartlkk View Post
Glad you got it fixed up! I must have missed your post. I have been having some reoccurring health problems and haven't been able to be on as much in the last month or so. Today has been a fairly good day.

don't be getting old on us kyle, who's gonna answer all our k5 questions?
get well man
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Jason77
Lighting & Electrical
3
08-24-2012 02:11 PM
Chvyguy07
2nd Gen S-series (1995-2005) Tech
3
10-26-2011 10:03 AM
Dahlin
Engine & Transmission
2
02-19-2009 01:53 AM
onecrazyfoo4u
Engine & Transmission
1
02-17-2009 04:01 PM
hakuna matata
2nd Gen S-series (1995-2005) Tech
6
09-03-2008 09:27 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 89 350L k5 Won't start(electrical?)


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.