Performance & Brainstorming Want to free up some HP? Looking at headers? Ask your performance related questions here!

Hypertech power programer III

  #1  
Old 02-08-2012, 12:57 PM
Little Roober's Avatar
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2011
Location: Southeast Michigan
Posts: 364
Little Roober is on a distinguished road
Default Hypertech power programer III

I've got a guy trying to sell me one for $100. To make this short and sweet, are the gains worth it and is this a good brand name?

Thanks,
Steve
 
  #2  
Old 02-08-2012, 03:01 PM
El_Beautor's Avatar
BF Veteran
Join Date: Jan 2008
Location: Leduc, Alberta
Posts: 2,143
El_Beautor will become famous soon enoughEl_Beautor will become famous soon enough
Default

I got mine for the same price. As for shifts, I found it make a pretty good difference. It shifts in the right places now, and the shifts are a lot firmer. I didn't notice any change whatsoever as for power, although I don't run premium (I'm too cheap). There's another member on here that did some testing and found the performance tune with premium fuel made a pretty significant difference (10-15ish HP if I remember correctly).
 
  #3  
Old 02-08-2012, 03:10 PM
Little Roober's Avatar
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2011
Location: Southeast Michigan
Posts: 364
Little Roober is on a distinguished road
Default

Yea, I'm too broke for premium. That's good to hear though. Sounds like a good deal.
 
  #4  
Old 02-08-2012, 03:50 PM
Starting Member
Join Date: Nov 2010
Location: Iowa
Posts: 233
Longer02 is an unknown quantity at this point
Default

The only things those are good for is changing tire size, fan temp, etc. Get a real tune from a reputable source.
 
  #5  
Old 02-08-2012, 04:24 PM
nj4x4blaze's Avatar
Blazer Forum 2009 Ride of the Year Winner
Join Date: Aug 2005
Location: North Jersey
Posts: 3,068
nj4x4blaze has a spectacular aura aboutnj4x4blaze has a spectacular aura about
Default

I have one for my truck. Works great to change tire size, gear ratio, shift points and shift firmness. Only thing you can't change is fan temp. I've kept the program at 87 octane for the reason that 93 octane is way too expensive. As for the price, thats cheap but you wanna make sure its for your year truck and that its unlocked. These programers normally lock onto one vin number.
 
  #6  
Old 02-08-2012, 04:47 PM
Little Roober's Avatar
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2011
Location: Southeast Michigan
Posts: 364
Little Roober is on a distinguished road
Default

Originally Posted by nj4x4blaze View Post
As for the price, thats cheap but you wanna make sure its for your year truck and that its unlocked. These programers normally lock onto one vin number.
He said he used it on a 96 or 97 ZR2, so it should work. I didn't know about the lock though. Is there any way to re-set it?
 
  #7  
Old 02-08-2012, 07:55 PM
AJBert's Avatar
BF Veteran
Join Date: Oct 2007
Location: In the Colorado mountains
Posts: 2,386
AJBert is a jewel in the roughAJBert is a jewel in the roughAJBert is a jewel in the rough
Default

Tell him you want to hook it up first to see if it is locked up. If he won't agree, run away from this deal. If it hooks up, buy it. If it doesn't hook up and he still has the vehicle he had it on he would need to reset said vehicle back to stock. If he doesn't have the vehicle the only way to free the programmer is to send it back to Hypertech and pay the same price as a new one.

It is a good deal and a very reputable company. I bought mine for the sole purpose of changing tire size and have to say I am very happy with the trans shifts, too.

Not so much on the HP/MPG increase, though at 87 here, too.
 
  #8  
Old 02-08-2012, 08:13 PM
Little Roober's Avatar
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Feb 2011
Location: Southeast Michigan
Posts: 364
Little Roober is on a distinguished road
Default

I guess I should have added this also...He said he totaled his ZR2 and then converted it back to stock with the programmer. And since then it's just been sittin on a shelf. I'll definitely hook it up before he drives away with $100. Thanks for the input guys.
 
  #9  
Old 02-09-2012, 08:05 AM
nj4x4blaze's Avatar
Blazer Forum 2009 Ride of the Year Winner
Join Date: Aug 2005
Location: North Jersey
Posts: 3,068
nj4x4blaze has a spectacular aura aboutnj4x4blaze has a spectacular aura about
Default

Sounds like its still locked. Ask for the model number on the programer just to make sure it'll work on your truck. You can also contact Hyper Tech regarding how to unlock it. I think I still have my book to my controller, if so I'll look to see what it says about unlocking it.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
demerrrs
General Chat
5
09-04-2010 05:38 PM
1994BlazerS10
1st Gen S-series (1983-1994) Tech
3
11-10-2009 11:06 PM
DaleA
2nd Gen S-series (1995-2005) Tech
2
01-19-2009 09:37 AM
rriddle3
Engine & Internal
17
08-12-2008 05:24 PM
Jigg
Sights N Sounds
38
08-01-2007 12:19 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Hypertech power programer III


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.